miercuri, 6 mai 2009

1 Mai

Da ştiu e deja 6 mai... dar ce să-i fac dacă am fost fie prea ocupată, fie prea obosită zilele astea...
Ce semnificaţie are de fapt ziua de 1 Mai... şi de când până când avem noi liber pe data asta? ... sincer stăteam acum câteva zile şi încercam să îmi amintesc cum stătea treaba "când eram mai mici"... poate că a trecut prea mult timp dar,... tot ce îmi amintesc acum sunt mitingurile care erau organizate... când toată lumea ieşea în stradă ca să salute fanfara militară şi să asculte scandările clasei muncitoare!!!
Aşa că ... am dat un search în google şi uite ce zice wikipedia:

În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ţinute festive fiind nevoite să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe. După 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte, delectându-se cu mâncărurile tradiţionale: crenvurşti sau mici şi bere.


Deci... după multe greve... şi demonstraţii în 1 mai 1889 nişte muncitori din Chicago au reuşit să convingă lumea că ziua de lucru trebuie să aibă doar 8 ore. S-au schimbat foarte multe de atunci... sunt foarte puţini cei care pot spune că acum... ziua lor de muncă ţine doar 8 ore, sau că ... sunt plătiţi dublu pentru orele suplimentare... oricum... pentru noi românii această zi nu mai înseamnă decât o zi liberă... în care putem să mergem la un gratar... la munte, sau la mare... în care micii, berea şi concertele sunt la putere ... iar alea 8 ore de muncă sunt ultimul lucru la care ne mai gândim.
1 Mai anul ăsta l-am petrecut la munte ... la Gura Râului... a fost foarte fain... cu mici excepţii... ne-am distrat ... am şi îngheţat puţin... dar, măcar am avut parte de un weekend prelungit!!!
Kisssssssssssss

Niciun comentariu: